Rijles vanaf 16,5 jaar.

Sinds 1 November 2011 mag je rijlessen volgen vanaf 16,5 jaar en op je 17e afrijden. De regeling heet 2toDrive. Kijk op: www.2todrive.nl Het idee is dat je weliswaar vanaf je 17e je rijbewijs mag halen maar tot 18 jaar alleen begeleid mag rijden. 

Overigens is het niet aan de begeleiders om jou rijonderwijs te geven, aangezien je na je opleiding in het bezit bent van een geldig rijbewijs en je dus een proeve van bekwaamheid hebt afgelegd. Verder is het ook niet aan de begeleider om zich met bestuurderstaken bezig te houden. De begeleider is er om jou met raad ter zijde te staan en door het delen van ervaringen jou meer inzicht in het verkeer te geven. De begeleider mag om die reden dus ook achterin de auto plaatsnemen.

Uit proeven in Duitsland is gebleken dat jongeren die meededen aan het experiment een kleine dertig procent minder ongelukken veroorzaken en bijna een kwart minder overtredingen plegen. Het ongevalsrisico van 18- tot 24-jarigen verlagen is dan ook het belangrijkste doel van deze regeling.

Aan welke eisen moet een begeleider/ coach voldoen? 


Een coach moet:

 1. minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personen autorijbewijs (rijbewijs B) 
 2. minimaal 27 jaar oud zijn
 3. in de 4 jaar voorafgaand aan de aanvraag geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad
 4. in de 4 jaar voorafgaand aan de aanvraag geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad
 5. in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad
 6. niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden. Jij bent dus nooit de ‘BOB’ van een dronken begeleider! 
 7. een geldig rijbewijs kunnen tonen.

Je kunt op je begeleiderspas minimaal 1 en maximaal 5 begeleiders registreren.

De RDW checkt of jouw coach aan bovengenoemde eisen voldoet.

Wat is er verandert?

 1. Jongeren mogen vanaf 16 jaar het theorie-examen voor de auto afleggen. De geldigheid van het theorie-certificaat is verlengd naar 1,5 jaar.
 2. Vanaf 16 jaar en 6 maanden mogen jongeren starten met het volgen van rijlessen. 
 3. Het praktijkexamen mag afgelegd worden vanaf 17 jaar.
 4. Nadat de jongere het praktijkexamen met succes heeft afgerond mag hij tot zijn 18e verjaardag alleen autorijden onder begeleiding van een coach. 
 5. Let wel: Het (voorlopige) rijbewijs is alleen in Nederland geldig, pas na je 18e mag je ook over de grenzen rijden. De begeleiderspas met daarop de namen van maximaal 5 begeleiders en je rijbewijs moet je altijd bij je hebben wanneer je rijd. Op het moment dat je 18 wordt vervalt automatisch de noodzaak en geldigheid van de begeleiderspas. De kosten van een begeleiderspas zijn € 25,00
 6. Toestemming van ouders/ verzorgers is vereist om aan 2toDrive deel te nemen, immers je bent op je 17e voor de wet nog niet volwassen.
JP - RIJOPLEIDINGEN
Average rating:  
 0 reviews